TACK FÖR 2019
- GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR -


En rapport om 2019 hos LAMIPRO - en tillbakablick som ger inblick. Dessutom en liten titt på vad jag ser fram emot under 2020.

 

ERP OCH TILLVERKNING


Vi började 2019 ed en liten revolution: Integration av nytt ERP-system. Efter 14 goda år skulle Navision ersättas av det helt nya Dynamics 365 Business Central. Det första mötet om systemet hölls i januari - och det första erbjudandet gjordes den 8 maj.
Jag har inte läst om ett företag som klarat en sådan integration med en klackspark, och så var det inte heller för oss. Mentalt har det kostat blod, svett och tårar hos flera medarbetare, men även under de mest pressade perioderna har alla visat stor förståelse för önskemålet om ökad digitalisering av LAMIPRO.
Vi arbetar för fullt med systemet, men det finns fortfarande en stor mängd optimerings- och utvecklingsmöjligheter. Därför anställde vi den 1 november Søren Krogh som IT- och digitaliseringsmedarbetare för att arbeta tillsammans med vår produktionschef Morten, som har överordnat ansvar för integrationen av ERP-systemet. Denna integration utför Morten vid sidan av produktionsledningen och med två så stora hattar är det krävande att arbeta med optimalt fokus på båda. Därför har vi från den 1 januari 2020 anställt Jakob Ravn, tidigare expedit, som produktionschef, medan Morten ägnar sin tid till 100 % åt ERP.


”Ingen är för övrigt fläckfri. Det är inte heller Jakob. Han håller på AGF.”


Jag har arbetat med Jakob i flera år och jag är mycket glad för att han börjar hos LAMIPRO. Med sin bakgrund som snickare och produktionsteknolog, sin erfarenhet av ledning och drift av tillverkning i träbranschen, samt en stark och positiv personlighet är jag säker på att Jakob blir en stor tillgång för LAMIPRO. Ingen är för övrigt fläckfri. Det är inte heller Jakob. Han håller på AGF. Det kan ha sina sidor, när man arbetar i Randers. Det kommer säkert att finnas dagar som känns extra långa för Jakob - eller för oss andra. Det blir också roligt.

 

VÄLKOMMEN TILL NYA MEDARBETARE


På vårt årsmöte i januari valdes Claus Frydenborg från ERIC STORM A/S in i styrelsen. Claus efterträdde Michael Cassøe från CASSØE A/S, som efter nästan 10 års tjänst tackade för den här gången.
1 april började Marianne Nathan en nyinrättad anställning som säljledare. Marianne kom till oss från en liknande anställning hos OUTLINE VINDUER.
I vår tillverkning har vi också sagt välkommen - och i ett enda fall välkommen tillbaka - till medarbetare. I ena änden av kantlimmaren har vi både sagt farväl och (mycket glatt) välkommen tillbaka till Keld, som i fyra månader tog en spännande cykeltur runt halva Europa. I andra änden av kantlimmaren har vi fått en ny kollega i Søren.
I vår snickeriavdelning har båda medarbetarna, Marc och Nikolaj, kommit nya under 2019. Och de kastades redan från början in elden, för vi har aldrig producerat så många bordsskivor på snickeriavdelningen som 2019.
I vår marknadsföringsavdelning har vi anställt Marie som studentarbetare. Marie läser till vardags företagskommunikation på Aarhus universitet och hon är hos oss ett par dagar i veckan.

 

LAMIPRO HAR GÅTT ÖVER GRÄNSEN – TILL NORGE


Förra året fick jag en förfrågan från Magne, som bor i Frederikstad, Norge. Magne har under flera år arbetat med försäljning av skärmväggar till den norska byggbranschen och hade hamnat i en situation där han saknade en ny partner.
Det behövdes inte mycket dialog innan Magne och jag insåg att ett samarbete skulle vara utmärkt. Samarbetet har fått en bra början och har just formaliserats, så att Magne i dag arbetar för LAMIPRO NORGE AS.

 

FARVÄL FASADPLATTOR


”Den danska marknaden för fasadplattor av kompaktlaminat bör vi göra mer av.” Så tänkte jag när jag den 1 juni hälsade René Bangsbro välkommen till LAMIPRO. René anställdes med fokus på försäljning av just denna produkt, som LAMIPRO under flera år varit säljare för på den skandinaviska marknaden. Tills nu med framgång i Sverige, men inte i Danmark.
Med utgångspunkt från framgångarna i Sverige med en FSC-certifierad, flexibel platta av hög europeisk kvalitet till ett rimligt pris, en positiv leverantör, ett stort nätverk i byggbranschen och Renés erfarenhet av försäljning av fasadbeklädnad kunde framgången på den danska marknaden skymtas svagt i framtiden. Sanningen är dock att det kunde framgången inte - åtminstone inte utan avsevärda investeringar. Dessa investeringar blir dock alltför långsiktiga, de kommer inte att betala sig tillräckligt väl, det krävde kort sagt installationer som sammantaget inte passar för LAMIPRO:s riskprofil och strategi. Vi har därför beslutat att ta bort fasadplattor från vårt sortiment.
Det kan kännas litet som ett nederlag att planen inte lyckades, men det händer varje dag att företagsområden utgår eller säljs av, eller avdelningar och företag stängs, och känslor och envishet måste ju alltid vika för realiteter och sunt förnuft. Dessutom ska nedläggningen av fasadplattorna ju säkerställa att vi arbetar fokuserat med våra kärnområden och att vi använder våra resurser för att bli - och fortsätta vara - marknadsledande där det är bäst för LAMIPRO. I övrigt ska nämnas att René har ändrat fokusområde och naturligtvis fortfarande är anställd.


”Nedläggningen av fasadplattor säkerställer att vi arbetar fokuserat med våra kärnområden.”


Vi vill absolut fortsätta att investera mycket i både nya och befintliga företagsområden och ovanstående har inte på något sätt skrämt oss. LAMIPRO har aldrig varit mer solitt än företaget är i dag och tillsammans med 0,1 % av alla danska företag har vi uppnått kreditvärderingen AAA GULD. En spännande investering för 2020 är också planerad, men vad och när det blir avslöjar vi inte här. Därför rekommenderar jag att du följer med bra i både våra nyhetsbrev och på Linkedin.

 

2020


Under det nya året finns det väldigt mycket jag ser fram emot!
Utöver att vi hälsar Jakob Ravn välkommen som produktionschef säger jag också välkommen tillbaka till vår marknadsföringskoordinator, Gitte, efter hennes föräldraledighet med hennes lille pojke Lauge.
Därutöver ser jag mycket fram emot att komma i mål med det nya ERP-systemet. Investeringarna i systemet under 2020 blir minst lika markanta som under 2019, så det blir enormt spännande att följa och uppleva vinsterna med digitaliseringen.
Sist men inte minst: Det blir fint att komma tillbaka till BYGGNADS-mässan i Fredericia i mitten av mars, där vi ställer ut det bästa vi kan. Jag hoppas se många av er i vår monter.
Slutligen vill jag önska alla en riktigt god jul och ett tryggt och lyckobringande nytt år. Jag och resten av LAMIPRO fortsätter medan allt går bra - vi ses på det nya året!

Bästa hälsningar
Kim, direktör, LAMIPRO A/S